Bemutatkozás
A gobelin
A festett lapokról
Fonal és színezés
Gobelin termékeink
Könyv
Varróiskola
Galéria
Kapcsolat
A gobelin

E sokunk által szeretett, csodált és gyakorolt textilműves technika egyrészt a dekoratív, művészi igényességgel szövött, valamint a mesteri kezek által hímzett, avagy varrott kárpitokra vonatkozik. Holott maga a két eljárás jelentős különbözőségeket mutat, s csak a történelem viszontagságainak hálójában - mint annyi minden más elnevezés is - a köznyelvben összemosódott.
A mára leginkább professzionális szintre korlátozódott és hagyományozódott szövött gobelinek, avagy szövött kárpitok szövőszéken történő eljárását utánozza az úgynevezett gobelinvarrás, azaz a varrott kárpitok rámán való elkészítése. Nagyon fontos a két eljárás történeti és technikai különválasztása; eredetileg ugyanis gobelin elnevezéssel a XVII. századi párizsi Gobelin fivérek műhelyéből kikerült szövött kárpitokat illették. Sőt e francia tradíció máig olyannyira erősen él az „őshazában”, hogy az egykori királyi manufaktúra, majd annak leszármazottja által készült alkotásokat tekintik csakis valódi gobelineknek a franciák és minden más – akár régebbi korokból származó, azonos eljárással készült művet – franciául „tapisserienek”, olaszul és spanyolul „arrazzinak”, azaz falikárpitnak neveznek. Az „arrazzi” elnevezés pedig egyenes ágú leszármazottja az Arras városában működő kárpitműhelyekből kikerült műremekeknek. 1477 körül Galeotto Marzio itáliai humanista ugyanakkor egy történelmi jelenetekkel díszített kárpitról ír, ám e korból még jó néhány helyen találunk feljegyzést „tapezzaria”, vagy „tapeti” néven. A magyar nyelvben a kárpit kifejezés már a XIV. század végén, a Besztercei szójegyzékben „carpoltos”, azaz kárpit - mint díszes szőttes, mely a falak nyílásait kész beborítani -, olvasható. A XV. században, azonban Bethlen István fejedelem saját végrendeletében rendkívül találóan „házöltözetnek” nevezi a rideg falakat beborító kárpitokat. (Középkori feljegyzésekből kiderül, hogy a szövőművesség hagyományai már léteztek a középkori Magyarországon, mely a kor haladó szellemű, művészetszerető nemességéről árulkodik. Egyes források szerint a magyarok kárpitszeretete az ősi magyar otthonból, az ún. „sátorenteriőrből” származik, és képtípusaik a szkíta időkről vallanak, mely a korai kereszténység és a kozmikus látásmód különleges ötvözetét adta.) Egy biztos, hogy a középkorban az egyik legdrágább műalkotásnak számított, hiszen borsos ára függött a szövés sűrűségétől, a fonal minőségétől. Értéke oly nagy volt, hogy például Bajazid török szultán Merész Fülöp burgundi herceg fiáért, Nevers hercegéért, váltságdíjként arrasi haute-lisse technikával - azaz álló szövőszéken -, készült kárpitot követelt.


A kárpit. Nicolaus de Larmessin, 1695

 

A varrott gobelinek jóllehet stílusukban és hatásukban hasonlítanak szövött testvéreikre, azonban kanavára, azaz egy speciális textilfajtára tűvel öltve készülnek. A kanava lyuk méretétől, vagyis az öltések méretétől és módjától függően beszélünk „point de Cyr”, „petit point”, „point de Hongrie” - azaz magyar öltés, mely a világszerte híres magyar úrihímzés egyik alapöltése -, illetve az ezekből kialakult „gobelin-öltésről”, melynek számos változata létezik. A történelem folyamán persze, ahogy változott a társadalmi berendezkedés, változtak a művészetek és azok szerepe is. Így vált az egykori falakat beborító nagyméretű falikárpitból és baldachinos ágyak függönyeiből, bútorkárpit, párnahuzat, hogy végül finom kezek által megmunkált, faliképekké, apró, csodás ajándéktárgyakká váljék eme ősi technika.

 
A honlapon található képek és szövegek kizárólag a Gery Gobelin kft. ügyvezetőjének hozzájárulásával használhatóak föl! Azok engedélyezetlen felhasználása büntetőjogi felelősségre vonást von maga után!

ajándéktárgy, asztal dísze, asztali futó, divat gobelinek, divat képek, egyedi képek, előfestett gobelin, előfestett képek előfestett lapok, előfestett minták, falikárpit, falikép, festett gobelin, Fonalak, Gobelin gobelin alap, gobelin falióra, gobelin gyártás gobelin hímzés gobelin kanava gobelin készítő, gobelin kézimunka, gobelin könyv gobelin minták, gobelin öltés gobelin terítők, gobelin varrás gobelinfestés, gobelinfestő, gobelingyártás goblein Goblejn Goblen goblen alap, goblen minták, Goblenek, hímezhető gobelinek, hímezhető képek, hímezhető lapok, hímezhető minták, hímző állványok hímző cérnák, hímző keretek hímző rámák hobby, Igényes kézimunka, kellemes időtöltés, kézimunka alapanyagok, Kézimunka, kiegészítők, kikapcsolódás, kivarrható minták, kreativ hobby, lakásdíszítő, lakásunk dísze leszámolható gobelin Moulinék, osztotthímző, szalvétagyűrű, Tűáruk, varrható képek, Varrókellék webáruház Webshop