Bemutatkozás
A gobelin
A festett lapokról
Fonal és színezés
Gobelin termékeink
Könyv
Varróiskola
Galéria
Kapcsolat

Fonal és színezés

A varrás előtti legfontosabb munkafázis a színek megfelelő, harmonikus kiválasztása, a színezés. A Gery Gobelin műhelyben csakúgy, mint egykoron, hihetetlen kézügyességgel és harmonikus színérzékkel megáldott mesterek a festett laphoz tartozó, megfelelő színárnyalatú és mennyiségű varrófonalat a minta színeihez harmonikusan igazodva szálra pontosan válogatják.A színezés fontosságát tán az mutatja legjobban, hogy maga a gobelin szó is a francia kelmefestő testvérpár, a Gobelin fivérek nevéből származik.
Aki jártas a gobelinvarrásban nagyon jól tudja e munkafázis jelentőségét, és azt is hogy a legdrágább és legszebben megfestett majd kivarrt minta is megcsúnyulhat, drabossá válhat a nem megfelelő hímzőfonal felhasználásával.
Az otthon kézimunkázó hölgyeknek a Gery Gobelin a kanavához az úgynevezett osztott hímzőt, vagyis molytalanított elsőosztályú pamutfonalát kínálja, amelyek különlegessége abban áll, hogy a gery gobelin kézzel festett képeihez alkalmazkodva annak színeihez vannak egyedileg festve.
A varrás lényege abban áll, hogy a kanava lyukméretét a fonalnak maradéktalanul el kell fednie. Éppen ezért az általánosan használt 16-os kanavához, az egy fürtös, azaz hat szálas, osztott hímző ajánlott, de azoknak a kezdő varróknak, aki esetleg túlhúzzák a szálat, vagyis szorosan varrnak, érdemes másfél fürttel, azaz kilenc szállal dolgozniuk.

 

Jó tanács: a fürt szétválasztásához érdemes egy hosszú varrótűt segítségül hívni, s a megfelelő szálszámnál azt végigvezetni. Így a szálak egyszerűen, s könnyedén szétválaszthatók.
Igen leleményes ötlet az úgynevezett öregbítés, mellyel régies hatást lehet elérni. Ennek lényege, hogy ugyanazon szín két rendkívül közeli árnyalatát összefogjuk oly módon, hogy a kitöltendő felület látványa kissé kopottas, antik hatást keltsen. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy egy szín két közeli árnyalatát egyenként megfelezzük, s két újabb szálat alkotunk. Az így készült alkotások, illetve a hagyományos eredeti szállal készült darabok közötti eltérés olyan óriási, hogy csak a hozzáértő szem láthatja az öregbítés technikai bravúrját a kész kárpiton.
Ha ellátogat hozzánk, ilyen és ehhez hasonló technikai fogásokba és szakmai titkokba nyer betekintést. Szerettel várjuk műhelyünkben!

 
A honlapon található képek és szövegek kizárólag a Gery Gobelin kft. ügyvezetőjének hozzájárulásával használhatóak föl! Azok engedélyezetlen felhasználása büntetőjogi felelősségre vonást von maga után!

ajándéktárgy, asztal dísze, asztali futó, divat gobelinek, divat képek, egyedi képek, előfestett gobelin, előfestett képek előfestett lapok, előfestett minták, falikárpit, falikép, festett gobelin, Fonalak, Gobelin gobelin alap, gobelin falióra, gobelin gyártás gobelin hímzés gobelin kanava gobelin készítő, gobelin kézimunka, gobelin könyv gobelin minták, gobelin öltés gobelin terítők, gobelin varrás gobelinfestés, gobelinfestő, gobelingyártás goblein Goblejn Goblen goblen alap, goblen minták, Goblenek, hímezhető gobelinek, hímezhető képek, hímezhető lapok, hímezhető minták, hímző állványok hímző cérnák, hímző keretek hímző rámák hobby, Igényes kézimunka, kellemes időtöltés, kézimunka alapanyagok, Kézimunka, kiegészítők, kikapcsolódás, kivarrható minták, kreativ hobby, lakásdíszítő, lakásunk dísze leszámolható gobelin Moulinék, osztotthímző, szalvétagyűrű, Tűáruk, varrható képek, Varrókellék webáruház Webshop