Bemutatkozás
A gobelin
A festett lapokról
Fonal és színezés
Gobelin termékeink
Könyv
Varróiskola
Galéria
Kapcsolat

Festett lapok

Először is, mielőtt varráshoz fognánk, tisztázzuk magát a fogalmat; mi is az a festett lap? Festett lapnak nevezzük azt a kanavára készült előfestett mintát, mely félkész állapotban, azaz kivarratlanul jut el az ügyes kezű gobelinvarrókhoz, azokhoz a kézimunkázni szerető hölgyekhez (s újabban urakhoz is), kik az otthon melegében, meghitt pillanatokban hódolnak kedvenc szenvedélyüknek.
Mióta falikárpitok léteznek a történelemben, a megrendelők igyekeztek mindig is a lehető legdíszesebb, legfejedelmibb mintákkal, körülvenni magukat. A kárpitok és gobelinek készítőinek, illetve megrendelőinek olyan festőóriások voltak segítségükre, mint Rogier van der Weyden, Raffaello, Rubens, Mantegna, Sandro Boticelli, vagy Piero della Francesca. De hogy a nagy hazai klasszikusainkról se feledkezzünk meg: II Rákóczi György például Mányoki Ádámmal, Mediczky Lászlóval és Mindszenti Mihállyal készíttette motívumait. A múlt században pedig a Gödöllői Művésztelep berkein belül Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, sőt még Rippl-Rónai József is készített hatalmas méretű szövött kárpitokhoz vázlatokat.
A minták anyagra történő másolásának kezdeti lépései azonban már a középkorban megjelentek. Egy 1532-es olasz fametszet árulkodik arról, hogy milyen technikával tudták az előre, papírra megrajzolt mintát az ablak bejövő fénye, vagy gyertya által a vászonra átkopírozni. Kicsit bonyolultabb, ám praktikus eljárás volt a lyukasztásos technika, mely papírsablon átlyuggatásával történt, így a minta alatt fekvő, már kipontozott szöveten szénporral rajzolták meg az eredeti alakzatot. De a reneszánsz korában is a bonyolult alaki ábrázolásokat közvetlenül az alapszövetre vitték fel tussal, vagy rajzolták rá szénporral.

 

A következő igen jelentős lépés a XIX. század elején, az úgynevezett „Berlin munka” megjelenése volt. Ez az időszak az iparosodás és polgárosodás századaként vonult be a történelembe, s mint ilyen általános gazdasági fellendülés mellett az otthonülő hölgyek kézimunka szokásainak és kedvének fellendülésével is együtt járt, így polgári körökben óriási igény mutatkozott a különféle hímző mintákra. Neve azért kapcsolódik Berlinhez, mert itt kezdik el tömegesen készíteni, s ebben az időben a kiadók száma huszonegyre nő, mely összesen tizennégyezer mintával látja el Európát. A hagyományos leszámolható minták mellett óriási változást jelentett a nagyon jó minőségű, finom kidolgozású anyagra kézzel festett minták, azaz a festett lapok megjelenése. Melyek kezdetben igen drágának számítottak, ám rendkívüli optikai hatásúak, árnyaltak és érzékletesek voltak, s csak évtizedekkel később jelentek meg a kevésbé jó minőségű gépi nyomott mintalapok, melyek már akkor is minőségileg jóval alacsonyabb szinten álltak. A század közepére komoly készleteket felhalmozó cégek jelennek meg, melyek nagy része foglalkozik fonalfestéssel, kanava, azaz alapanyaggyártással kárpitszövéssel és gobelinvarrással.
Hazánkban a nagy elődökhöz hasonlóan a hagyományos műhelykereteket megtartva a Gery Gobelin kézműipari műhely kínálja a legszínvonalasabb kézzel festett mintákat, valamint az egyes képek színválasztékához festett kiváló minőségű hímzőfonalakat. Mintatermük közel hatezer darabos kollekciója egyedülálló az országban. Festett lapjaik különlegessége, hogy neves és tehetséges hazai grafikusok, festők és gobelinfestők készítik, s szállnak versenybe a kevésbé jó minőségű, külföldi és magyar gépileg nyomott, illetve fénymásolt festett lapokkal. Kollekciójuk a gyönyörű kidolgozású, hagyományos középkori falikárpitok mellett, a polgári otthonokban ismét közkedvelt gobelinmintákkal is rendelkezik, mint például a párnahuzatok, ülőbútorkárpitok mintáival. A hazai és klasszikus festők, mint Színyei Merse, Mednyánszky, Renoir, Gaugain csendéletek, tájképek és portrék mellett, egyedi tervezésű harmonikus hangulatú tájképekkel és csendéletekkel rendelkeznek. A különleges szép témák mellett azonban a Biedermayer korának lakberendezési funkciójához hasonlóan megannyi apró, kedves dísztárgyhoz és ajándéktárgyhoz felhasználható mintát kínálnak, mint például faliórák, képkeretetek, díszes vállfák, táskák, sakktábla-minták, csengőhúzók és könyvjelzők.
(Lásd bővebben: Wieber Orsolya - Otthonunk dísze a gobelin c. könyvében)

 
A honlapon található képek és szövegek kizárólag a Gery Gobelin kft. ügyvezetőjének hozzájárulásával használhatóak föl! Azok engedélyezetlen felhasználása büntetőjogi felelősségre vonást von maga után!

ajándéktárgy, asztal dísze, asztali futó, divat gobelinek, divat képek, egyedi képek, előfestett gobelin, előfestett képek előfestett lapok, előfestett minták, falikárpit, falikép, festett gobelin, Fonalak, Gobelin gobelin alap, gobelin falióra, gobelin gyártás gobelin hímzés gobelin kanava gobelin készítő, gobelin kézimunka, gobelin könyv gobelin minták, gobelin öltés gobelin terítők, gobelin varrás gobelinfestés, gobelinfestő, gobelingyártás goblein Goblejn Goblen goblen alap, goblen minták, Goblenek, hímezhető gobelinek, hímezhető képek, hímezhető lapok, hímezhető minták, hímző állványok hímző cérnák, hímző keretek hímző rámák hobby, Igényes kézimunka, kellemes időtöltés, kézimunka alapanyagok, Kézimunka, kiegészítők, kikapcsolódás, kivarrható minták, kreativ hobby, lakásdíszítő, lakásunk dísze leszámolható gobelin Moulinék, osztotthímző, szalvétagyűrű, Tűáruk, varrható képek, Varrókellék webáruház Webshop